Охота на тетерева 5

Автор: , 24 Авг 2012

Способи полювання на тетерева різноманітні. Зазвичай добувають цю птицю восени, взимку або навесні, під час токування. Полювання на тетеревів в тих місцях, де весняне полювання дозволене, по праву вважається однією з найбільш цікавих і захоплюючих полювань по перу, найчастіше ведеться з куреня. Влітку полюють на тетерева з собаками. Восени на тетеревів полюють з опудалами, виставляючи їх на дереві. Головне завдання мисливця взимку – здалеку розпізнати ночівлі тетеревів під снігом. Рушниця має володіти купчастим і різким боєм, тому що тетерева вельми міцні на рану.

Зовнішній вигляд тетерева. Самець тетерева з білими смугами на крилі, косиця хвоста розгорнуті в сторони. Самка тетерева буро-руда, відрізняється від інших тетерячих білим дзеркальцем на крилі і злегка вирізаним хвостом.
Навесні тетерева самці-косачі по ранках злітаються на струму, де бігають один за одним з характерними звуками: бурмотінням і шиплячим чуфиканьем; іноді б'ються. Цікаво, що хоча бурмотіння набагато тихіше, ніж чуфиканье, чутно його набагато далі. Тетерки тримаються по краях струму, їх голос – гучне квохтанье. Зазвичай вони першими помічають небезпеку і криком попереджають захоплених з'ясуванням стосунків косачів.

Місцеперебування тетерева. Тетерів мешкає в лісах і перелісках на більшій частині лісової і лісостепової зон. Дотримується тетерев світлих Березняках, рідколісь, що заростають вирубок і гарей, узлісь.

Харчування тетерева. Живиться тетерев зерновими, ягодами, взимку ж основний корм – нирки і сережки берези.

Місця гніздування тетерука. Найбільш звичайними місцями гніздування тетерука є березові ліси, що чергуються з хлібними полями, а також осичняки і ліпнякі по сусідству з полянами, обширними вирубками і гарами, лісові галявини і рідкісне дрібнолісся з обов'язковою присутністю ягідників і сухих місць, необхідних для пристрою гнізда. Глухих високостовбурних лісів тетерев уникає.

Місце розташування гнізда тетерука. Гніздо тетерев влаштовує на землі під прикриттям чагарника або дерев (під березою, липою чи ялівцем). Зрідка воно буває нічим не прикрите.

Форма і розміри гнізда тетерука. Гніздо тетерева являє собою невелику ямку в грунті, бідно вистелених окремими стеблинками, листочками, іноді деревними гілками, мохом і пір'ям. Розміри гнізда тетерука: діаметр лотка 160-220 мм, глибина лотка 40-60 мм.

Особливості кладки тетерева. Кладка з 5-14, частіше 6-8 яєць блідо-вохристій забарвлення з темно-коричневими плямами. Розміри яєць тетерева: (47-55) х (34-36) мм.

Терміни гніздування тетерука. До гніздування тетерев приступає наприкінці квітня – початку травня, коли свіжа трава встигне підрости і на деревах з'явиться молода листя. Більшість самок тетерева сідає на яйця в середині травня. Тривалість насиджування 19-22 діб. Масова поява в гніздах пташенят тетерева спостерігається в середині червня; в місячному віці вони прекрасно літають, не відстаючи від дорослих тетеревів.

Поширення тетерева. У середній смузі Європейської частини Росії тетерев став рідкісний, насамперед у центральних областях, хоча ще в повоєнні роки тетерев зустрічався навіть на околицях Москви. У деяких районах тетерев все ще звичайний, особливо в Західному Сибіру.

Зимівля тетерева. Взимку зграї тетеруків зустрічаються тільки в тих лісах, де багато берези, нирки і сережки якої – основний зимовий корм тетерева.

Господарське значення тетерева. У 20 столітті тетерев мав велике промислове значення. Здобуті в різних, головним чином північних частинах нашої країни, тетерева з'являлися на наших міських ринках і в значній кількості експортувалися. Останнім часом через різке зниження чисельності, особливо в густонаселених районах Європейської частини, тетерев
втратив своє промислове значення і, тому, повсюдно потребує охорони.

Тетерів – Lyrurus tetrix

полювання, тетерев

Опис Бутурліна. Тетерів – одна з найкрасивіших птахів наших лісів. Чорний з синім відливом самець прикрашений яскраво-червоними бровами; хвіст його схожий на ліру, так як крайні кермові пір'я сильно загнуті в сторони; підхвістя яскраво-біле, на крилах білі дзеркальця. Курочка вся строката – рудувата, з чорно-бурими смужками.

полювання, тетеревУ зимовий морозний день, коли в лісі тихо і дерева одягнені інеєм, на березах здалеку можна побачити стадо косачів. Сидячи на гілках, вони клюють замерзлі нирки або тримаються нерухомо, нахохлившись від холоду. Мороз міцнішає до вечора, і ще до заходу сонця тетеревa намагаються знайти собі тепле і затишне місце для нічлігу. Ось один з косачів починає придивлятися, витягує шию і нахиляє голову, якийсь час перебирає ногами по суку, а потім відразу кидається вниз і зникає в пухкому снігу. Його приклад наслідують й інші птахи зграї. На тому місці, куди кинувся чорниш, залишається неглибока ямка, в яку з країв обсипався сніг. Тетерева проводять морозні ночі під снігом. Рухаючись там, вони іноді пробивають собі цілу траншею, яка може досягати довжини в кілька метрів. У снігу тепло і спокійно. На поверхні не залишається слідів, які могли б вказати ворогові, наприклад лисиці, шлях до нічлігу тетеревів. Чуйно дрімає птах під білим пухким покривалом. Ледь зачує вона, що поблизу скрипнув сніг під лижами мисливця або пролунав інший підозрілий шум, з тріском і гучним ляскотом крил виривається з-під замету, і тільки сніжна пил повисне на деякий час в морозному повітрі над ямкою, що залишилася на місці нічлігу. Взимку тетерева перелітають з місця на місце в пошуках їжі і іноді забираються далеко від тих місць, де вивелися і вигодувати влітку.

Ще не відчувається в повітрі дихання весни, а тетеруків вже тягне до рідних місць, і приблизно в кінці лютого ті зграї, які далеко откочевали, повертаються назад. У березні самці і самки відділяються одна від одної; досі вони трималися разом, збираючись іноді у великі зграї, по декілька сот штук. Вони ділили спільно всі негаразди суворої зими; але ближче до весни поведінку косачів і тетерок стає неоднаковим. Півні все частіше і частіше засиджуються на узліссях лісу під променями початківця пригрівати сонця. У березні мовчазні досі черниши починають подавати голос. Чути, як ніби десь далеко воркує голуб. Це бурмоче косач.

Спочатку неохоче, несміливо, але чим далі до весни, тим азартніше токует, або, як кажуть, грає тетерев. Всю весну тетерева зайняті любовними піснями та іграми, в яких головна роль належить півням. Ранньою весною, коли косачі ще не растоковалісь, брови у них не налилися, струм йде порівняно мляво. Розпал струму настає тоді, коли наллються червоні брови півнів. Самки в цей час тримаються близько токовище. Масове токування триває від сорока до шістдесяти днів. Місцем струму птахи вибирають лісову галявину, узлісся, мохове болото, найчастіше бугор, з якого раніше сходить сніг.

Початок тетерячих струму днів на десять запізнюється проти глухариних. У середній частині Росії косачі починають токувати в кінці березня, в південній – в половині цього місяця, а в її північних частинах – навіть з половини квітня. Токують косачі до пізньої весни, навіть до літа. Іноді доводиться чути, як молоді бурмочуть ще в червні. У самий розпал струму косачі токують і вечорами. Бурмотіти починають на деревах, а потім злітають на землю. Вечірній струм менш тривалий, і косачі токують не з таким азартом, як вранці. Голос токующего чорниша, в особливості його бурмотіння, чутний дуже далеко.

Після того як тетерка знесе повну кладку (молоді відкладають 4-8, старі 10-12 яєць), вона припиняє відвідування струму і сідає висиджувати. Зазвичай це буває на початку травня в середній смузі Росії і ближче до червня в північній. Сидить тетерка близько двадцяти днів, на півночі двадцять три – двадцять п'ять днів. Чим ближче до виходу пташенят з яєць, тим міцніше вона сидить. Тільки в саму спеку сходить самка з гнізда ненадовго погодувати.

Перший час після того, як з яєць вилупляться пташенята, тетерка особливо гаряче прив'язана до них. Ці дні найнебезпе
чніші в житті тетеревят. Тільки після того, як у них виростуть пір'ячко на крилах і вони почнуть перепурхувати, жити стає не так страшно. Махові пір'я починають пробиватися дня через три-чотири після виходу з яйця, а через тиждень птахи вже можуть подлетивать. Тетерка водить пташенят в густій траві на узліссях лісу і галявинах. Сама вона мало годується в цей час, – уважно прислухається, оглядається по сторонах, чи не загрожує звідки-небезпека. Якщо до виводку підкрадається лисиця чи собака, матка з тривожним криком кидається вперед і починає відводити страшного звіра. Вона біжить по землі, розпустивши крила, неспокійно квокче, трохи перелітає і знову як би падає в траву, – прикидається пораненою, як кажуть мисливці. Вона робить все, щоб відвернути увагу від молодих, які розсипаються в різні боки і затаюються. Вони нерухомо лежать до тих пір, поки мати не сповістить їх голосом, що небезпека минула. Тоді пташенята починають перегукуватися, видаючи неголосні звуки піу, яким людина може наслідувати свистом і підманити до себе матку.

Зазвичай тетерячі виводки тримаються в густій хащі дрібнолісся, в траві, і вранці годин до дев'яти, а ввечері годин з чотирьох виходять на галявини і узлісся на годівлю. Іноді їх можна знайти навіть в хлібах. Як більшість курячих, тетерева в жаркий час дня люблять купатися в піску, звільняючись цим від комах.

У міру того як поспівають різні ягоди, тетерячі виводки міняють місця своєї годівлі, відвідуючи зарості лохини, чорниці, морошки. Ближче до осені тетерева вибираються на посіви хлібів. Їх залучають просо, горох і гречка.

полювання, тетеревДо часу збирання хлібів у молодих тетеревів сильно змінюється оперення. Линька у них починається в кінці липня; в серпні у молодих самців на спині з'являються у вигляді розкиданих чорно-синіх плям пір'я другий наряд. Брови стають ширшими. До цього часу матка вже не відводить від пташенят, а відлітає при появі небезпеки разом з ними. Старі черниши не беруть участі в висиджуванні і вигодовуванні пташенят. Вони на літо забираються в міцні місця і там, виснажені весняними струмами, повільно перелінівают. Линька починається з голови і шиї; за два місяці відбувається зміна старого, пошарпані вбрання на новий. Старі проводять цей час на самоті в густих хащах біля боліт; годуватися виходять на ягідники по ранковим зорям. Лина косач обережний, він швидко біжить від переслідує його собаки і неохоче злітає. Ночі проводить на землі, не піднімаючись на дерева.

Кількість тетеревят у виводку може бути різним: зазвичай 6-8 штук, рідше 10-12. Іноді два виводки з'єднуються разом. Ближче до осені виводки починають розбиватися. У вересні не рідкість бачити молодих тетеревів парочками і поодинці. Петушки відбиваються від матки раніше, ніж самочки. У самців у вересні починають відростати косиця на хвості, так що прикрашають дорослого косача. У вересні старі самці починають відвідувати посіви і з'єднуватися з молодими. Тоді ж їх можна бачити сидячими на деревах по узліссях лісів.

У жовтні тетерева вже збиваються в зграї, які продовжують відвідувати хліба. Там, де немає хлібів, тетерева харчуються березовими бруньками. Вони так само, як глухарі, заковтують дрібні камінчики, які збирають на полях і у лісових струмків. Ці камінчики, затримуючись у шлунку, допомагають перетирати твердий зернової та іншої зимовий рослинний корм. З кінця серпня в ясні дні часто можна чути бурмотіння тетеревів, іноді навіть з чуфиканьем. Косачі бурмочуть вранці, сидячи на деревах. Там, де їх не турбують, токування розтягується на цілий день. Косачі спускаються на землю і ходять, розпустивши крила, один перед одним. Самки сидять тут же і досить байдуже поглядають на чорних красенів, блистающих свіжим чорно-синім нарядом. Бурмотіння чується всю осінь до листопада, потім затихає, але в ясні тихі дні навіть серед зими поновлюється. Тетерева тримаються в цей час по густим Березняках і тільки опівдні вилітають на узлісся. Кожна зграя всю зиму дотримується свого особливого ділянки.

Уникаючи глухих тайгових лісів, тетерев охоче селиться по перелісках, вирубок і по заростає гарям. В степах тетерева тримаються по долинах річок, порослих чагарником. У Башкирії, північному Казахстані, Західному Сибіру дуже велика кількість цього птаха ми зустрічаємо по березовим лісам (колки), розкиданим серед степів. У Середньоволзька краї тетерева також зустрічаються в окреми