Охота на рябчика зимой / сибирский охотник – все про охоту и для охотников

Автор: , 24 Авг 2012

Велика частина мисливців закінчує полювання на рябчиків в кінці осені, однак і взимку можна успішно полювати на цих представників борової дичини.

Зимова життя рябчиків проста.Поселівшісь близько струмків або в долинах річок, на вирубках, де вже піднялися берези, осики, верби, вони всю зиму будуть тут жити або на самоті, або парами і вкрай рідко в групах, що складаються з молодих, з одного виводка птахів. На початку зими, поки сніг неглибокий, вони годуються на землі, розшукуючи листя і ягоди брусниці, чорниці або журавлини. Після випадання глибокого снігу, вкриваючого цей корм, рябчики переходять повністю на харчування сережками і бруньками листяних дерев: берези, осики, верби, вільхи. Тепер у рябчиків настає найскладніший період – зима.

Багатьом може здатися, що зимовий ліс неживий, але це не так; якщо пожити в лісі хоча б тиждень-другий, побродити по ньому на мисливських лижах, то чимало таємниць з життя лісових мешканців він привідкриє. Поки снігу мало, наткнувшись на місця, де годувалися рябчики, легко прочитати по слідах, як вели себе птиці. Видно, що на початку зими вони робили перебіжки, подовгу годувалися і лише потім відлітали. В середині зими з кожним днем сніг стає глибше, і тепер рябчики поводяться інакше, їм все важче пересуватися по ньому, тепер вони просто тонуть в пухкому шарі. Мисливець все рідше матиме можливість побачити сліди рябчиків. Тепер, погодувати на вільхи або берези, вони падають з гілок вниз в сніг і, пробивши в снігу тунель, затаюються в снігових камерах. Тепер тільки уважність мисливця дозволить побачити сліди їхньої присутності в лісі. Виходячи назовні, рябчики роблять з десяток кроків, перш ніж вспорхнуть на нижні гілки блізкорастущіх дерев, а ще частіше вони злітають прямо з лунки. Взимку, в залежності від температури повітря і довжини світлового дня, рябчики будуть витрачати на годівлю від 40 хвилин до чотирьох годин на день. Чим тепліше погода, тим довше і неквапливо годуються рябчики в кронах дерев. Але в сильні морози рябчики проводять під снігом до 23 годин на добу, задовольняючись лише одним ранковим коротким вильотом на годування.

Саме після випадання глибокого снігу і починається цікава в своїй незвичності зимова полювання на рябчиків – полювання на лунках.

У лісі завжди відбуваються зміни. Вітер перемішуючи сніг, і він вкриває вхідний отвір збіглого під сніг рябчика, і, навпаки, падають снігові грудки з гілок, Промінь сніг, зовні схожі на їх входи. Мисливець, який прагне знайти зимових рябчиків, повинен взяти за правило перевіряти в першу чергу такі місця, як галявини, околиці лісових вирубок і занесені снігом лісові дороги, галявини посеред лісу і будь помічені лісові вікна, лучки по берегах річок – саме всі ці ділянки з глибоким рихлим снігом звичайні для перебування рябчиків.

Зимовий ділянку рябчика або пари займає близько 3 га, відстань між сусідніми ділянками, де живуть інші птахи, коливається від 120 до 580 м, але в сприятливих місцях, де хороші захисні і кормові умови, ділянки декількох птахів можуть примикати один до одного впритул. У Сибіру рябчики іноді зимують невеликими зграйками, які досить постійні за складом: птахи разом годуються і ночують.

Взимку, коли морози доходять до -40 °, рябчики мерзнуть, і глибокий сніг в тайгових лісах – це їх головне притулок. Умови зимівлі рябчиків в значній мірі залежать від особливостей сніжного покриву: його структури, потужності, тривалості залягання. Характер сніжного покриву в різних областях нашої країни дуже різниться, в залежності не тільки від їх географічного положення, рельєфу і основних особливостей клімату, але і від звичайної зміни погоди протягом зими. Крім того, навіть при подібній погоді в різних угіддях одного, навіть невеликого, району сніговий покрив відрізняється особливостями, з якими неминуче стикаються рябчики. На перший погляд ці особливості здаються незначними, але в житті птахів вони можуть відігравати істотну роль. Наприклад, в зімкнутому ялиннику товщина снігу завжди менше, ніж на галявинах або в листяному дрібнолісся. До того ж під рослими ялинами сніговий покрив відрізняється нерівномірною щільністю: з хвойних лап зазвичай спадають грудки Кухта, ущільнюючі і без того невеликий шар снігу.

Якщо на початку зими в ялинниках рябчики при першій пороші ще нерідко роблять в снігу біля комля неглибокі лунки-лотки, в яких ховаються вдень і сплять уночі, то до її середини вони відмовляються це робити. У цю пору під хвойними деревами і снігу мало і він буває переповнений уламками старих гілок, грудками Кухта, опалого хвоєю. Місця тривалого відпочинку рябчиків в період коротких зимових днів варто шукати там, де утворилися товщі високого пухкого снігу на маленьких галявинах, просіках, занедбаних дорогах, по берегах лісових річок і кордоні великого лісу і зарослих вирубок. Там, де вільхи або берези оточують краю лісових вікон або просвітів, рябчики день у день годуються на них і тут же, наситившись, прямо з гілок пірнають в сніг. Взимку в морози рябчики не витрачають час на довгий пошук корму; набивши зоби, вони швидко зариваються в сніг, щоб відігріти замерзлі нирки і сережки своїм внутрішнім теплом.

Підсніжних камера рябчика цікаво влаштована. Вона може розташовуватися на різній глибині, але завжди з таким розрахунком, щоб птах, ставши на ноги, змогла б висунути голову на поверхню. Рябчик, йдучи під сніг, працює спочатку лапами, а заглибившись у нього, також і крилами, роблячи ними короткі бічні руху до тих пір, поки не спорудить собі камеру, яка має висоту 11-15, а довжину 18-19 см, під свій особистий розмір. У пухкому свіжому снігу птах просто проминають в ньому хід. Падаючи в пухкий сніг з літа, рябчик може відразу ж у нього зануритися, але далі він знову починає рити тунель довжиною від 0,5 до 4,0 м, поворачивающий перед входом в камеру на 90 °, але цей поворот робиться не завжди. Прориваючи тунель, птиця 2-3 рази висовує голову назовні для орієнтації. І саме така звичка допомагає мисливцеві ще здалеку визначити місце перебування рябчика в зимовому лісі. Відриваючи камеру, рябчик забиває снігом вхід в тунель, і камера виявляється повністю ізольованою від зовнішнього повітря. Температура повітря в камері підтримується в межах -4-5 ° С і мало залежить від зовнішньої температури. Якщо вона починає підвищуватися, рябчик проробляє в стелі отвір, і температура знижується. Цікаво, що стінки камери ніколи не відтають і не обледеневают. Будова контурного пір'я рябчика (як і тетерева, глухаря, куріпок – птахів зимують) складніше, ніж у мігруючих птахів. Від очинить кожного пера відходить не один, а два стрижня: центральний ствол і додатковий, або побічний, розташований ближче до поверхні тіла, що має вигляд тонкого еластичного стерженька з пуховіднимі борідками. Довжина додаткових опахал у пера зимового наряду майже досягає довжини основного стрижня, який має взимку більш розвинену пухову частина. Наскільки збільшується оперення до кінця осінньої линьки, легко судити, порівнюючи ноги рябчиків навесні і восени. Не випадково в старі часи приймальники дичини рябчика раннеосенних бою називали голоножкой. Стиглий пізньоосінній рябчик легко відрізняється від нього своїм густим і досить довгим оперенням плюсни, у якому повністю ховається задній палець. Крім зимового оперення, рябчиком, що населяють райони з особливо суворими умовами, властиво накопичення жирових відкладень під шкірою і в порожнині тіла (таких жирних рябчиків авторові доводилося стріляти в Хабаровському краї і в Магаданській області), що не типово для птахів південних і південно-західних популяцій .

Після відлиги, коли з'являється наст, рябчики не скрізь можуть йти під сніг і робити спальні нори, але наст полегшує пересування легким птахам, і вони частіше починають годуватися на снігу, відшукуючи нирки низькорослих верб, осикового підросту, малинниках і легко скльовують нирки, які при пухкому снігу були для них недоступні. Мисливцям частіше вдається побачити сліди їх перебіжок. Подекуди під захистом ялинових лап взимку залишаються верхушечки кущів чорниці, і рябчики намагаються скористатися такою можливістю. Вони своїми дзьобами-ножицями зрізають її пагони разом з нирками і уцілілими замерзлими підсохлими ягодами.

Практично повсюдно гілочки і нирки чорниці служать рябчиком постійним цілорічним кормом. Взимку іноді лапи їли, опустившись під вагою снігу, що випав, вкривають чорничник, але рябчики знаходять лази і годуються чагарничків, поки є можливість.

В кінці зими в морозні і сонячні березневі дні починають розкриватися шишки ялин, і летять у цю пору по лісу їх крилаті насіння. Рябчики швидко знаходять ділянки лісу з сильно плодоносними ялинами, і іноді збираються тут декілька пар одночасно. Всі птахи ретельно обстежують місця, куди вітер заносить ці поживний корм. Часто легкі насіння накопичуються в малике (раторних слідах) зайця-біляка або в старій лижні мисливця, що пройшов по цих місцях.

Мисливцеві-натуралістові, навідується в ліс навесні, легко зрозуміти і визначити місця, де краще жити взимку рябчики – це cкопленіе посліду птахів в місцях їх багаторазових ночівель. За 5-6 місяців використання снігових спальних нор кожен рябчик залишає 150-180 купок посліду. Концентрація таких купок в окремих угодах позначає межі зимового перебування птахів, якими мисливці обов'язково повинні керуватися при полюваннях в зимовий час.

Запам'ятовування таких місць навесні допоможе мисливцеві правильно планувати свої полювання на рябчика вже в зимовий час.