Охота на зайца по первозимью

Автор: , 24 Авг 2012

Полювання на зайця по первозімью.

Заєць-біляк. Заєць з відносно короткими вухами, які ледь дістають кінчиками носа. Хвіст круглий, суцільно білий або злегка затемнений зверху буруватими волоссям. Влітку у біляка забарвлення рудувато-бура, а взимку чисто-біла, тільки кінчики вух завжди залишаються чорними. Довжина тіла 4565 см, вага від 2,5 до 5,5 кг.

Поширений заєць-біляк в тундрових, лісових і лісостепових зонах країни. На Кавказі і в Криму відсутня.

Частіше зустрічається біляк там, де добре розвинений підлісок і трав'яний ярус. Суцільних високостовбурних хвойних лісів він уникає. У тундрі і лісостепу воліє зарості чагарників або береги річок та озер. Заєць-біляк легко пересувається по пухкому снігу, маючи, в порівнянні з русаком, більш широку лапу.

У безсніжну пору року годується травою, воліючи соковите різнотрав'я. Взимку в харчуванні біляка переважає кора осики, верби, модрини та інших м'яких порід, а також молоді пагони дерев і чагарників. Восени, коли сніг неглибокий, він охоче відвідує городи і поля, годуючись сходами озимих. Нор, як усі зайці, не риє, і зайчата у зв'язку з цим народжуються добре розвиненими і зрячими; вони покриті густою шерстю і здатні бігати в перший же день. Негайно ж після народження, насмоктавшись материнського молока, зайчата розбігаються і ховаються в траві, але за самкою не ходять. Зайчиха на наступний день відшукує зайчат і годує їх; так триває протягом тижня. Приблизно через 89 днів зайчата починають їсти траву.

Самка біляка приносить дитинчат 2 рази на рік; на півдні іноді буває три посліду. Перший гін у біляка відбувається в березні. Вагітність триває близько 50 днів. Після народження перших зайчат відбувається нове спаровування, і другий послід з'являється зазвичай в кінці липня. У посліді 310, частіше 45 дитинчат.

Чисельність біляка, особливо на півночі ареалу, сильно коливається. Відзначається велика смертність від епізоотії і глистових інвазій, особливо в дощові і холодні роки. У тундрі спостерігаються регулярні сезонні переселення біляків. Восени, зазвичай у вересні, зайці-біляки кочують на південь стадами по 1520 і більше звірків. Навесні з'являються в травні. Линяють вони двічі на рік. Весняна линька починається в березні і закінчується в травні. Осіння линька починається в кінці серпня і закінчується в листопаді. Біляк має велике промислове значення.

Заєць-русак. Хвіст довший, клиноподібної форми, зверху чорний або чорнуватий; вуха заходять за кінчик носа. Загальне забарвлення влітку жовтувато-палево-руда з чорними брижами. Взимку хутро у зайця-русака не буває чисто-білим: на півдні забарвлення взимку і влітку однакова, на півночі залишається по хребту ремінь темноокра-шенних волосся.

Поширений заєць-русак в південних і середніх областях європейської частини Росії, на Кавказі, Закавказзі, в Північно-Західному Казахстані, на півдні Західної і Середньої Сибіру. Розселяючись на північ і на схід, русак дійшов до Архангельська, Пермі, Єкатеринбурга, Ішиму, Омська. Крім того, цей вид успішно акліматизований у ряді областей Східної Сибіру (Іркутська, Читинської), Алтайському краї та в Казахстані.

Русак типовий мешканець відкритих просторів, що уникає хвойних лісів. У листяних і змішаних лісах зазвичай зустрічається на узліссях, а в деяких випадках, на південному заході, і в глибині лісів. Часто, особливо взимку, він тримається поблизу селищ, нерідко годуючись озимими, на городах і в садах. На жирування заєць-русак, як правило, виходить з світанком, годується, поки є рясна роса, потім знову встає з лежання вже після заходу сонця. Годується він майже виключно трав'янистими рослинами, воліючи злаки і боби. Взимку може об'їдати кору дерев і чагарників, в тому числі плодових і ягідних, ніж заподіює значну шкоду садівництву.

Розмножується русак два, а на півдні до чотирьох разів на рік. У центральних областях період розмноження захоплює мартавгуст; на півдні вагітні зайчихи можуть зустрічатися круглий рік, але основна маса звірків розмножується з лютого по серпень. Вагітність триває 4548 днів. Народжується 24 (до 6) дитинчат. Вага новонароджених зайченят близько 100 г, вони покриті густим хутром. Зростають зайчата швидко і через тиждень починають щипати траву, поступово переходячи на корм дорослих.

Чисельність зайця-русака схильна до різких коливань. Падіння чисельності поголів'я обумовлено весняними заморозками, гублячи молодняк, різними захворівши
аніямі, що посилюються при дощовому літ
і, ранньої осені або при многоснежной зими.

Заєць-толай, заєць-пісковик. Дрібні зайці з довгими, як у русака, вухами (довжина тіла 4055 см, вага 1,52,5 кг) та темної відмітиною на верхній поверхні хвоста. На зовнішньому краї вух, на відміну від русака, немає темної облямівки. В іншому забарвлення подібна з забарвленням хутра русака, але світліше і без строкатості. На зиму не біліють.

Заєць-толай поширений в Забайкаллі, заєць-піщаник в Середній Азії та Казахстані.

Мешкають ці види зайців в заростях чагарників на схилах гір, де в якості притулку нерідко використовують нори бабаків; а також в горбистих пісках, порослих тамариксом, саксаулом і караганой.

Особливо охоче вони поселяються в тугаях і чагарникових заростях на берегах річок. Влітку годуються трав'янистою рослинністю, а взимку, як і заєць-біляк, гілками чагарників і корою.

Толай і піщаник дають три посліду на рік з мартаапреля по августсентябрь. Вагітність триває 4548 днів. У кожному посліді буває по 28 зайчат, при цьому перший послід менше двох інших. Чисельність цих зайців різко змінюється по роках і залежить від смертності звірків в результаті епізоотії, туляремії та інших інфекцій. Весняна линька починається в березні, осіння закінчується в октябреноябре.

Дрібний заєць (довжина тіла 4252 см, вага 1,62,5 кг) з відносно короткими, двоколірними з тильної сторони вухами і короткими ногами. Верхня поверхня хвоста повністю чорна. Забарвлення верху тіла темна іржаво-коричнева, груди і боки жовтувато-руді, низ білий. Забарвлення по сезонах не змінюється.