Глухарь

Автор: , 24 Авг 2012

глухарСімейство тетерячих – Tetraonidae
Глухар – великий птах, вага 1,94,5 кг. У самця спина коричнево-бура, на горлі і підборідді подовжені пір'я, що утворюють бороду, хвіст і крила чорно-бурі з дрібними білими плямами. Груди чорна із зеленувато-металевим блиском. Черевце біле з чорними плямами. Самка і молоді буро-руді зі світлими і темними плямами.

Глухар як типова лісова птах пов'язаний виключно з хвойними насадженнями. В Алтайському краї мешкає в гірничо-тайгових районах, великих ділянках стрічкових борів і в Приобского бору. Не водяться глухарі в бору по Бії, у вузьких стрічках Барнаульського, Касмалінского і Кулундінской борів.
Чисельність глухаря в минулому була значно вищою, ніж в даний час. У Північно-Східному Алтаї глухар численний. У ялицево-кедрової тайзі зимою за один день маршруту полохали до дюжини глухарів. На 100 км налічували до 50 глухарів, або 5 птахів на 1 кв. км. У цей час на токах збиралося до півсотні самців. Чисельність глухарів в прітелецком районі стала нижче. Взимку на облікових маршрутах протяжністю в 485 км було зустрінуте 200 птахів, що склало близько 4 особин на 1 кв. км. Через кілька років глухарів стало ще менше. На маршруті в 100 км в ялицево-кедрової і кедрової тайзі було виявлено 12 глухарів, тобто 2 глухаря на 1 кв. км.
Скорочення чисельності глухарів, мабуть, було викликано значним збільшенням щільності соболя.
Щільність глухарів в лісах залежить від типу деревної рослинності. У Приобского бору глухар рідкістю не є, восени часто трапляється на очі по лісових дорогах.

самка глухаря

З настанням перших відлиг в середині лютого глухарі починають креслити сніг крилами, а в двадцятих числах березня приступають до токування. У Північно-Східному Алтаї на одних токовище під час розпалу струму снігу вже не було (на південних схилах), на інших глибина його досягала в окремих місцях 1 м. Навесні перша пісня глухаря в прітелецком районі відзначається в перших числах квітня. За межами Алтаю, у сусідній Кемеровської області у Таштагола, глухарі почали токувати в березні, а розпал струму був у середині квітня. У Приобского бору у Савінова перша пісня глухаря була відзначена на початку квітня.
Закінчується токування у другій половині травня. Глухарі ще токують в прітелецкой тайзі в кінці травня, а у Таштагола останній ток спостерігався до середини травня.
Кладка яєць наступає в перших числах травня. У самки, спостережуваної в околицях Яйлю в кінці квітня, яйцепровід був добре розвинений, і діаметр окремих яєць в яєчнику досягав 3 см. Самка, вивчена в Західному Алтаї, у гори Синюхи, мала фолікул розміром 22,5 мм.
Час виведення пташенят сильно розтягнуто, і, мабуть, строки гніздування залежать від висоти місцевості. Перші пуховички в Північно-Західному Алтаї у Усть-Кумира спостерігалися в кінці червня. На північних схилах Теректінскій хребта автору зустрівся виводок з 5 подлетков в перших числах липня. У Північно-Східному Алтаї в цей же час можна зустріти пташенят з тільки що показали пір'їнками. На Лебеді тоді ж знаходили пташенят розміром більше половини дорослих. Спостережувані пташенята були вагою 205 і 215 г, а молоді в середині серпня важили 1400-1200 р.

Харчування глухарів носить сезонний характер. Восени вони годуються кедровими горіхами, які в урожайні роки становлять основу харчування. У зобу глухарів знаходять до сотні горіхів. У ці роки глухарі бувають вгодованими, а іноді навіть жирними. Висока вгодованість їх спостерігалася взимку, коли головний корм хвоя кедра, сосни та ялиці. У стрічкових і Приобского борах глухарі взимку живляться, мабуть, тільки хвоєю сосни. У Приобского бору відзначені випадки регулярного відвідування кордону взимку глухарями, де вони годуються розгубленими зернами вівса.
Глухар є об'єктом спортивного полювання, але в даний час полювання на нього на всій території Алтайського краю заборонена.