Вальдшнеп – лесная птица (в.е.герман “охота на вальдшнепа”)

Автор: , 24 Авг 2012

книга

Серед численних куликів, що населяють нашу країну, вальдшнеп – єдиний представник лісової дичини. Мисливцеві добре знайома ця чудова птиця. Вальдшнеп (Scolopax rusticola Linnacus) відноситься до роду Вальдшнеп, що входить в сімейство Бекас, підряд Справжні кулики, загін Кулики.
У різних районах СРСР мисливці по-різному називають вальдшнепа. Місцями його звуть Березовий кулик або Боровий кулик, місцями Ратай, Долгоносий Виклюк (колишня Олонецкая губ.), Ольшняк, Зорнік, Вальшня, Курпіст (Ленінградська обл.), Слука (Смоленська обл.), Шабашки, Хорпуша, Орач, Хуркун, Хурхун (Урал), Сломка, Слонка (Білорусія), Слаква, Хаква (Україна), Кряхтун (Сибір). Походження деяких з цих назв пов'язано з характерним звуком, видаваним самцем-вальдшнепів на тязі, так званим хорканьем. Інші назви походять від способу життя вальдшнепа і від характеру угідь, в яких він зазвичай мешкає.
Цікаві також деякі назви вальдшнепа на мовах народів нашої країни: так, наприклад, татари називають вальдшнепа Чульді, кавказькі татари – Гевелій, башкири – Хур-Пасик, черемиси – ставника, Ізі ставника і ставника-ігіже, вотяки-Тіллі-туіт, Остяк – Каві.
Вальдшнеп – невеликий птах, що досягає довжини від кінця дзьоба до кінця хвоста в 340-360 мм і розмаху крил в 590-680 мм. Довжина крила вальдшнепа коливається від 180 до 210 мм. Доросла птиця важить близько 400 грамів.
У забарвленні вальдшнепа переважають іржаво-бурі тони. Передня частина голови у нього сіра; верхня частина голови, потилиця і зашеек пофарбовані поперемінно чотирма чорно-бурими і чотирма іржаво-жовтими поперечними смугами. Інша частина верхнього оперення поцяткована іржавими, іржаво-сірими, іржаво-жовтими, сіро-бурими та чорними плямами. Горло білувате; нижня частина оперення сіро-жовтувата, в бурих хвилястих смугах. Махові й стернові пера чорно-бурі, з іржавими плямами. Дуже великі, далеко відставлені назад до потилиці очі – темно-бурі, майже чорні; дзьоб і ноги сірого рогового кольору.
Молода птиця трохи темніше і руде старої. У зимовому вбранні вальдшнеп також кілька темніше, ніж у літньому.
Вальдшнеп перелітний птах. В СРСР він гніздиться майже повсюдно, доходячи до 60-64 північної широти. Не зустрічається він лише на Камчатці і вкрай рідкісний на Сахаліні. В основному вальдшнепи зимують за межами нашої країни, але деяка їх частина залишається взимку на Кавказі, на південному березі Криму і іноді в районі Алтаю.
Проліт вальдшнепа з місць зимівлі до місць літнього гніздування починається з другої половини лютого. У цей час пролітний вальдшнеп з'являється в південному Закавказзі. На початку березня проліт спостерігається в районі Тбілісі. У середині місяця з'являються перші вальдшнепи в Криму, в Молдавській РСР і спостерігається валовий (масовий) проліт в Південному Закавказзі. З другої половини березня лісові кулики пролітають в західних, північно-західних, південних і південно-східних районах СРСР, а також на Україні. В кінці місяць першого вальдшнеп з'являється в центрально-чорноземної смузі і йде масовий проліт в південно-західних районах. У перших числах квітня проліт проходить в центрально-чорноземної смузі, а в середині місяця – в районах середньої смуги і закінчується в південно-західних. У другій половині квітня валовий проліт вальдшнепа йде в середній смузі і в південно-східних районах. Припиняється проліт в Закавказзі і в північно-західних районах країни. У травні проліт закінчується повсюдно і вальдшнеп з'являється в північних районах.Появленіе пролітних вальдшнепів в місцях гніздування зазвичай буває несподіваним, тому що летять вони вночі і спостерігати їх під час перельоту майже нікому не вдавалося. Однак мисливці знають, коли слід чекати лісового кулика: поява перших птахів зазвичай збігається з розкриттям річок, а валовий проліт – з першим кваканням зеленої жаби.

Як вже було сказано, вальдшнеп – птах лісова. Веде він виключно потайний спосіб життя, ховаючись вдень в добре захищених густим чагарником і молодими деревами так званих міцних місцях. З настанням сумерок вальдшнеп пожвавлюється і, перебігаючи з місця на місце, розшукує корм. Головна їжа лісового кулика – різні личинки, черв'яки, слимаки та комахи, яких він успішно дістає з вологого грунту за допомогою довгого дзьоба, забезпеченого на кінці вкрай чутливими нервовими стовбурами. У пошуках корму вальдшнеп занурює в бруд, у вологу землю або в коров'ячий послід свій дзьоб, намацує там здобич, швидко витягує і проковтує її. У той же час вальдшнеп на ходу перевертає що лежать на землі пласти листя, шматки кори, гілочки і схоплює перебувають під ними черв'яків і слимаків. Любить також вальдшнеп поласувати молодими корінцями рослин. Для цієї мети він відвідує озимі посіви, розташовані поблизу від лісових масивів.
Незабаром же після прильоту вальдшнепа на місця гніздування у нього починається шлюбний період. У цей час вальдшнеп тримається переважно в мішаних лісах, пересічених просіками і дорогами, багатих лісовими галявинках, зарослими підліском, чагарниками і окремими високими деревами. Воліє він невисокий, що межує з великим ліс.
Як тільки на лісових галявинах під дією сонячних променів утворюються проталини, вальдшнеп-самець починає токувати. Своєрідний струм лісового кулика відбувається в повітрі; мисливці називають його тягою. Із заходом сонця вальдшнеп-самець піднімається на крило і летить, тягне над верхівками дерев, розшукуючи самку. Під час тяги вальдшнеп любить пролітати над лісовими галявинках і дорогами, над просіками, зарослими порубку, а також вздовж кордону зі старим лісом. У польоті вальдшнеп видає своєрідний прізивнийкрік, який можна виразити наступними складами: квог, квоог, ЦСМ, причому перші звуки, хриплуватий і скрипучі, вимовляються повільно, з якоюсь урочистістю, а останній звук являє собою різкий і уривчастий свист.
У тиху і похмуру погоду тягне вальдшнеп летить повільно, опустивши дзьоб вниз і настовбурчився пір'я, від чого зазвичай виглядає крупніше, ніж у дійсності. Під час такого польоту вальдшнеп дещо нагадує літаючу сову. Однак при сильному вітрі цей політ буває надзвичайно швидким, ласточкообразним. Часто під час тяги в повітрі зустрічаються два, а іноді і декілька самців. Тоді між ними відбуваються запеклі бійки, причому суперники роблять в повітрі хитромудрі віражі і, ганяючись один за одним, намагаються завдати супротивнику удари дзьобом. Мені довелося навесні 1947 року під Москвою спостерігати такий бій чотирьох самців. На значній висоті птиці ганялися друг за другом, кружляючи на одному місці і нагадуючи своїми рухами танцюючі зграйку комарів. Потім, різко спікірував до верхівок дерев, вони продовжували свою танець над широкої просіки. Тут ми з товаришем збили їх.
Зазвичай самці, що зустрілися в польоті, не видають свого хорканья, а тільки свистять. При стрільбі в цьому випадку треба бути обережним, щоб не вбити самку, так як іноді самку і переслідує її самця можна прийняти за що б'ються самців.
Самка вальдшнепа також прилітає на місце тяги, але зазвичай сидить на землі і, почувши наближається самця, відповідає на його закличні крики. У відповідь на голос самки самець різко змінює напрямок польоту і скается до неї. Іноді вальдшнеп-самець, опустившись на землю, продовжує токувати. При цьому він приймає химерні пози, опускає крила, піднімає хвіст догори і т. п.
Коли починає сутеніти, самка іноді також піднімається в повітря і летить мовчки або видаючи тільки свист. Тому не можна стріляти вальдшнепа, що пролітає мовчки чи тільки Цікало. Побачивши летить самку, самець спрямовується за нею і переслідує її до тих пір, поки вона не опуститься на землю. У цих випадках летить пара часто налітає на мисливця і легко може бути їм прийнята за що б'ються в повітрі самців. У всякому разі, стріляючи по парі вальдшнепів, треба завжди ви: целівать заднього, так як самка постійно летить першою, а самець за нею. Найкраще в цих випадках взагалі утриматися від пострілу, щоб випадково не зачепити самку. Кожен мисливець повинен пам'ятати, що стріляти навесні самок вальдшнепа не можна, так як убита навесні самка – це занапащений виводок.
Вальдшнепи не розбиваються на пари. У період тяги самка в глухих місцях влаштовує гніздо,