Водяний пацюк

| 20 Авг 2010

Водяна щур – це водна полівка, іменована щуром за схожість з останньою за розміром і витягнутою морді. Плавальних перетинок між пальцями і інших явних пристосувань до водного замешкання в неї немає. Довжина її тіла близько 17 див, а хвоста – 10 див. Забарвлення волосяного покриву від палево^-бурого до майже чорного. Поширена по всій європейській частині […]

Дика європейська кішка

| 20 Авг 2010

Дика кішка європейська трохи крупніше домашньої: довжина її тіла 58 – 75 див, хвоста – 30 – 34 див. Забарвлення волосяного покриву іржаво-сіре, тьмяна, з жовтуватим нальотом на спині, впоперек тіла йдуть 8 – 12 темних смуг, на верхній частині голови і шиї – 4 поздовжні смуги; одна або дві такі смуги тягнуться по хребті […]

Козуля

| 20 Авг 2010

Козуля – невеликий олень довжиною до 1, 4 м і висотою в холці до 1 м, важить від 25 до 60 кг. Самці з невеликими рогами, у верхній частині яких розташовані відростки і численні горбики, а в нижній – виступи. Хвіст короткий і абсолютно приховано шерстю. Навколо хвоста світла пляма без темної облямівки. Влітку забарвлення […]

Стрілковомисливський спорт і стрілянина на полюванні

| 20 Авг 2010

Короткі відомості з біології та поширенню звірів Нижче наведені короткі відомості про найбільш поширені в нашій країні мисливських і промислових ссавців.

Нутрия

| 20 Авг 2010

Нутрія по вигляду нагадує бобра, алі хвіст її конічної форми. Плавальної перетинкою з’єднані лише чотири пальці задніх ніг. Завезена з Південної Америки в Азербайджан, Вірменію, Грузію, Таджикистан, Туркменістан і Краснодарський край. Розводиться в клітинах і у напіввільних умовах у деяких південних і центральних областей країни. Оселяється в озерах, стариці, річках, болотах і опріснених мор

Європейська норка

| 20 Авг 2010

Європейська норка за забарвленням волосяного покриву і розмірами схожа па тхора (довжина її 28 – 40 див). Забарвлення буро-коричнева, блискуча, підшерстя попелясто-бурий. Низ шиї і губи білі, на грудях біла пляма. Пальці з’єднані плавальними перетинками. Поширена в лісовій, лісостеповій та північній частині степової зони, на схід – до Іртиша і Актюбінська. Відсутній на півночі Карелії, […]

Кабарга

| 20 Авг 2010

Кабарга (мал. 99) – найменший наш олень: довжина його до 120 див, висота в холці до 65 див, ваги від 7 до 17 кг. У самок і самців у рогів немає. Задні ноги на 1 / з довші передніх. У дорослих самців з-під верхньої губи видаються довгі (до 10 див) ікла. Поширена в гірській тайзі […]

Річковий бобр

| 20 Авг 2010

Річковий бобер – найбільший річковий гризун з сплюснутим хвостом, покритим великими роговими щитками (табл. II). Довжина його тіла 75 – 120 див, довжина хвоста 25 – 37 див, ваги 20 – 25 кг. Пальці задніх ніг з’єднані до пазурів широкої плавальної перетинкою. Забарвлення волосяного покриву від світло-каштанового до майже чорного. Остевие волосся блискучі, довгі та […]

Пещення

| 20 Авг 2010

Пещення – найдрібніший представник родини куницевих, довжина її тіла 11 – 29 див. Забарвлення волосяного покриву взимку (крім звірків крайнього півдня) чисто біла, влітку Спина бура, а черевце залишається білим. Поширена по всій країні, крім островів Північного Льодовитого океані, Сахаліну і центральних ділянок пустель. Мешкає в найрізноманітніших угіддях. Веде осілий спосіб життя. Гнізда вл

Кабан

| 20 Авг 2010

Кабан відрізняється від домашньої свині довгою мордою і краще розвиненим волосяним покривом, що складається з подпуші і щетини, що утворює на хребті гриву (мал. 98). Забарвлення однотонні (без плям), алі поросята на відміну від домашніх свиней мають світлі повздовжні смуги. До 30-х років ареал скоротився, а чисельність його значно зменшилася. Тепер поголів’я кабанів знов відновлюється, […]